Vlooien de belangrijke weetjes over hondenverzorging
Naast de vachtverzorging zijn er andere essentiële aspecten van de verzorging van uw hond die niet over het hoofd mogen worden gezien. Hieronder vindt u enkele belangrijke tips:
🔹 Vlooienbestrijding
- Bij een vlooienbesmetting moet niet alleen uw hond behandeld worden, maar ook eventuele andere huisdieren, zoals uw kat.
- Vergeet niet de omgeving grondig te reinigen: auto, manden, kleedjes, naden van de bank en andere plekken waar uw hond vaak ligt.
- Slechts 1% van de vlooien bevindt zich op uw hond, terwijl 99% in de omgeving aanwezig is in de vorm van eitjes, larven en cocons.
🔹 Gebruik van effectieve producten
- Kies altijd voor kwalitatieve vlooienbestrijdingsmiddelen van de dierenarts of gespecialiseerde dierenwinkel.
- Vermijd goedkope alternatieven van drogisterijen zoals Action of Kruidvat; deze zijn vaak minder effectief.
🔹 Voeding en veiligheid
- Pas op met knoflook: in kleine hoeveelheden wordt het soms aanbevolen, maar een te hoge concentratie kan giftig zijn voor honden.
🔹 Veelvoorkomende misverstanden
- Vlooien gaan niet dood door uw hond in bad te dompelen of te laten zwemmen. Alleen de juiste bestrijdingsmiddelen werken.
- Vlooieneitjes in huis komen pas uit als de dagen langer worden in het voorjaar. Heeft uw hond in het najaar last gehad van vlooien? Behandel dan opnieuw in het voorjaar om een nieuwe besmetting te voorkomen.
Door aandacht te besteden aan deze belangrijke verzorgingsaspecten, zorgt u niet alleen voor een gezonde vacht, maar ook voor het welzijn van uw hond! 🐾
Weetjes over hondenverzorging en dan te denken aan Teken
Bescherming tegen Teken: Belangrijke Adviezen
🔹 Verwijderen van een teek
Verwijder een teek zo snel mogelijk met een draaiende beweging. Teken kunnen bacteriën bij zich dragen die de ziekte van Lyme veroorzaken. Dit geldt niet alleen voor uw hond, maar ook voor uzelf.
🔹 Preventieve behandeling
Wanneer u een risicogebied bezoekt, zoals een bosrijk of struikachtig gebied, behandel uw hond dan vooraf met een effectief middel tegen vlooien en teken. Dit verkleint de kans op besmetting aanzienlijk.
🔹 Waar komen teken voor?
Teken kunnen overal voorkomen waar veel struiken en bomen staan, zoals:
- Bossen
- Parken
- Tuinen
- Heidegebieden
- Duinen
Door tijdig te handelen en preventieve maatregelen te nemen, beschermt u zowel uw hond als uzelf tegen teken en de mogelijke gezondheidsrisico’s die zij met zich meebrengen. 🐾
Acute symptomen zijn: | Symptomen op de langere termijn: |
---|---|
Mijten
Er bestaan verschillende soorten mijten die matige tot ernstige jeuk kunnen veroorzaken. Dit gaat vaak gepaard met huidirritaties, beschadigingen door krabben en soms zelfs ontstekingen.
Belangrijk: Bij een vermoeden van een mijtinfectie dient u altijd een dierenarts te raadplegen. Op basis van een professionele diagnose kan de juiste behandeling worden gestart. Volg altijd het advies van uw dierenarts om verdere verspreiding en complicaties te voorkomen.
Symptomen Sarcoptes (Schurftmijt): | Symptomen Demodex (jonge hondenmijt): |
---|---|
Symptomen Otodectus (Oormijt): | Symptomen Cheyletiella (Vachtmijt): |
---|---|
