Hoe vaak ga ik met mijn hond naar de trimsalon.

Hoe vaak een hond moet worden getrimd is heel verschillend en afhankelijk van het soort vacht. Meningen lopen hierin uiteen. Om u een idee te geven, hieronder ons advies.

Krulvacht (bijvoorbeeld: Doodle, Poedel of Bichon frise)

Er wordt veel van de eigenaar verwacht, omdat de vacht door blijft groeien dient deze iedere 6 tot 10 weken te worden ingekort. Tussentijds moet er veel worden ontklit en geborsteld. Zodra de hond op tafel staat wordt de vacht ingekort, de nagels geknipt en de oren gereinigd. Nadat de hond is gewassen en geföhnd worden de voetzooltje en liezen geschoren. Tot slot wordt de hond uitgekamd en nagewerkt.

Advies trimbeurt: elke 6 tot 8 weken. In overleg met u kan het model naar uw wens worden aangepast.

bichon frise
poedel
labradoodle
Langhaar (bijvoorbeeld: Yorkshire terrier, Barzoi of Briard)

Een dagelijkse vachtverzorging is nodig om klitten te voorkomen. Om de 8 a 10 weken een bezoek aan de trimsalon voorkomt veel ellende voor uw hond. De hond heeft een lange dekvacht, maar geen ondervacht of een korte ondervacht (afhankelijk van ras) Na castratie of sterilisatie zal er een overvloedige vacht ontstaan.

Nadat de nagels zijn geknipt, de oren gereinigd, de voetzooltje geschoren wordt de hond uitgebreid geborsteld. Hierna is het tijd voor een overheerlijk bad moment en wordt de vacht gedroogd, als laatste wordt de hond nagewerkt.

Advies trimbeurt: elke 8 a 10 weken. In overleg met u kan het model naar uw wens worden aangepast.

yorkshire terrier
barzoi
briard
Halflang haar (bijvoorbeeld: Ierse setter, Duitse staander of Engelse cocker spaniël)

Deze vacht heeft een langere dekvacht met een kortere ondervacht. Goed borstelen en kammen is belangrijk om de vacht in top conditie te houden. Na castratie of sterilisatie zal er een overvloedige vacht ontstaan. Twee keer per jaar een bezoek aan de salon is wenselijk.

De losse ondervacht wordt verwijderd, de nagels geknipt, de zooltje geschoren en de oren gereinigd.  Hierna is het tijd voor een overheerlijk bad en wordt de vacht gedroogd, als laatste wordt de hond nagewerkt.

Advies trimbeurt: twee keer per jaar. In overleg met u kan het model naar uw wens worden aangepast.

spaniel
amerikaanse cockerspaniel
cocker spaniel
Draadhaar (bijvoorbeeld: Fox terriër, Viszla of Welsch terriër)

Een van nature stugge vacht zal niet snel klitten, zand en vuil vallen gemakkelijk uit de vacht. Deze vachten worden iedere 3 maanden gestript of twee keer per jaar volledig geplukt. Afhankelijk van de structuur en haargroei van de vacht wordt er bekeken of de vacht van uw hond het beste gestript of geplukt kan worden.

We starten de behandeling in de salon met het plukken of strippen van de vacht. Nadat de nagels zijn geknipt en de oren gereinigd wordt uw hond heerlijk gewassen (als de huid niet geïrriteerd is). Nadat uw hond is gedroogd wordt de hond netjes nagewerkt.

Advies trimbeurt: in geval van een stripvacht (deze vachten hebben drie haarlagen) om de drie maanden. In geval van een plukvacht is het advies deze om de 6 maanden te plukken. In overleg met u kan het model naar uw wens worden aangepast.

welsch terrier
fox terrier
duitse staander
Ruw haar (bijvoorbeeld: Border terriër, ruwharige teckel of Basset griffon)

Een van nature stugge vacht zal niet snel klitten, zand en vuil vallen gemakkelijk uit de vacht. De hond zal twee keer per jaar in de rui gaan.

Nadat de nagels zijn geknipt en de oren gereinigd wordt uw hond heerlijk gewassen. Nadat uw hond is gedroogd worden de voetzooltjes geschoren, zodat er geen klitten ontstaan. Hierna wordt uw hond netjes nagewerkt.

Advies trimbeurt: in geval van een stripvacht (deze vachten hebben drie haarlagen) om de twaalf weken plukken. In geval van een gewone plukvacht is het advies dit om de 6 maanden te plukken. In overleg met u kan het model naar uw wens worden aangepast.

airedale terier
Baset griffon vendee
border terier
Stokhaar (bijvoorbeeld: Witte herder, Duitse herder of Berner sennenhond)

Deze honden hebben een dubbele vacht, een ondervacht en een dekvacht. Ze verharen in het voor- en najaar, waarbij de ondervacht en een deel van de dekvacht loslaat.

We starten het bezoek aan onze salon met het het knippen van de nagels en het reinigen van de oren. Hierna starten wij de bad-blaas methode, dit houdt in dat de hond de eerste keer uitgebreid wordt gewassen en daarna wordt gedroogd. De week daarna komt de hond terug en herhalen wij de behandeling, hierbij vallen de laatste losse en oude haren van de rui eruit. Tussen de twee behandelingen door mag de hond niet gekamd of geborsteld worden. Na deze behandeling zijn bijna  alle losse en oude haren verwijderd.

Advies trimbeurt: 2 keer per jaar bij volle rui. Tussendoor niet zelf gaan kammen of borstelen zo stimuleert u alleen maar de vacht om los te laten.

zwitserse witte herder
Berner Sennen
newfoundlander
Glad haar (bijvoorbeeld: Boxer, Dalmatiër of Rottweiler)

Een hond met een kortharige vacht, vraagt verzorging zodra deze begint te ruien (verharen). Honden met dicht vachttype hebben een mozaïek rui, dat betekend dat ze 365 dagen per jaar ruien.

Nadat de nagels zijn geknipt en de oren gereinigd wordt uw hond heerlijk gewassen . Na dit bad wordt de hond gedroogd, waardoor 80 tot 90% van de losse haren wordt verwijderd.

Advies trimbeurt: 2 keer per jaar.

dalmatier
Labrador
Boxer
Vilthaar (bijvoorbeeld: Puli, Komondor of Bergamasco)

Deze vacht kent geen rui maar vormt strengen vilt die regelmatig gescheurd dienen te worden. De vacht mag niet worden gekamd of geborsteld. Het verdelen van de viltlaag en koorden kunt u aanleren bij de fokker.

Advies trimbeurt: af en toe de strengen iets inkorten uit praktische overweging.

komondor
komondor
puli
Haarloos of naaktvacht (bijvoorbeeld: Mexicaanse naakthond, Chinese kuifhond)

Onder de haarloze valt ook de zo goed als kale en de powderpuff variant.

Deze honden vragen een intensieve verzorging, omdat hun huid niet door vacht wordt beschermd. De huid moet worden gescrubt en vervolgens worden ingewreven met olie. Als de zon schijn, is het verstandig de honden in te smeren met een zonnecrème, om verbranding te voorkomen.

mexicaanse naakthond
chinese kuifhond

Als u bedenkt hoeveel uren er aan uw hond gewerkt wordt, zal de prijs van het trimmen niet tegenvallen!

Wat wel zou kunnen is dat uw hond moe zal zijn na de trimbeurt.