Bijt en krabbeleid (onder de aandacht)
Menig iemand wordt wel eens gekrabd of gebeten, maar met name in een trimsalon loop je extra risico. In de periode dat we de trimsalon officieel hebben geopend tot nu toe zijn we inmiddels diverse keren op de huisartsenpost beland voor een antibioticakuur, hechtingen en/of plakwerk. Maar met een bezoek aan de arts houdt het voor ons niet altijd op. Soms kunnen we 3 tot 5 dagen niet werken wegens zwellingen.
Gevolg: afspraken moeten worden verzet en we zitten zonder inkomsten. ––Reden voor ons om eens bewust naar een stuk veiligheid voor onszelf, maar ook voor onze studenten te kijken.
Bacterie
Wat de meeste mensen (99,9%) en soms zelfs artsen niet weten is het gevaar van de capnocytophaga canimorsus bacterie. Op 5 september 2021 overleed een medewerker van de dierenambulance in België, op 4 februari 2022 ontviel ons een collega trimmer uit Kerkrade en zeer recent, 21 augustus werd een collega gebeten, of zij restschade overhoudt is nu nog niet bekend. En nee, het zijn niet altijd de “agressief” bekendstaande rassen, maar ook de zo geliefde retriever of boomer.
Iedereen weet dat te veel antibiotica nu er in de toekomst mogelijk voor zorgt, dat bij een echt noodgeval antibiotica zijn werk niet goed doet, met alle ernstige gevolgen van dien.
Ons besluit
Wij hebben daarom besloten bij onze trimsalon (net als vele andere trimsalons) een bijt en krabbeleid in te voeren. Dat houdt in dat sommige baasjes op zoek moeten naar een andere oplossing voor hun pluizenbol, in de vorm van een trimbeurt onder narcose bij de dierenarts of eerst in consult kan bij een gedragstherapeut.
Muilkorf, waarom wij die niet gebruiken.
En een muilkorf en kap dan? Sommige van onze pluizenbollen zijn in staat deze af te krijgen en bij sommige rassen past een muilkorf niet vanwege de grote of vorm van de kop. En dat lost het probleem van het trimmen van de hals, nek en kop niet op, daarvoor dienen de muilkorf en kap te worden afgedaan. Ja, er zijn handschoenen tegen het krabben, maar daardoor hebben we weinig grip op het dier en zeg nu eerlijk………wat denkt u van de stress die dat oplevert bij het dier zelf. Een hond in medicatie geven om te kalmeren kan soms helpen, maar honden worden daardoor ook onberekenbaar. Soms blijft een eigenaar erbij om zo de hond onder controle te houden, maar ook dit levert veel stress op bij de hond, de eigenaar, maar ook bij ons. Sommige eigenaren voelen zich rot als hun geliefde pluizenbol niet handelbaar is en ze niet te kammen of borstelen zijn en vinden het gewaagd dat wij het wel durven, maar we trekken nu een streep.
Veiligheid voorop
Een eigenaar kan er niet altijd zelf iets aan doen, als een hond of kat een trimbeurt niet fijn vindt.
Wij zullen niet over 1 nacht ijs gaan, een schrikreactie is iets anders dan een dier wat al blazend uit zijn vervoer box komt of bij de eerste borstelstreek al alles uit de kast haalt om los te komen en te bijten. Kortom veiligheid voor uw pluizenbol, onze studenten en voor onszelf!
Heeft u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen neem gerust contact met ons op