Vachtverzorging van de kat

Langharige katten die teveel klitten hebben of vervilt zijn kunnen niet ontwolt worden. Katten die in de klit zitten of vervilt zijn voelen zich erg onprettig, klitten kunnen zelfs zeer pijnlijk zijn. De kat wil niet meer worden gekamt, bewegen of liggen en kan zichzelf ook niet meer goed wassen.

Onze behandelingen worden zonder narcose uitgevoerd!

Vachtverzorging kat, scheren:

Voordat de kat wordt geschoren, worden eerst zijn nagels geknipt. Delen die niet geschoren worden, worden ontwolt en eventueel bijgeknipt.
Na het scheren worden de oren gereinigd en eventuele traanstrepen bij de ogen schoongemaakt.

Na de behandeling voelt de kat zich weer heerlijk en zal weer helemaal opleven. Soms spint een kat al tijdens het scheren, ze voelen zich letterlijk bevrijd van de klitten die aan hun huid trekken. Het gebeurt regelmatig als een kat helemaal “klitvrij” geschoren is dat ik als beloning een kopje krijg.

Om erge klitten of vervilting te voorkomen is het verstandig om de kat elke 3 maanden te laten ontwollen.

Vachtverzorging kat, plukken en ontwollen:

Bij katten die weinig tot geen klitten hebben kan de onderwol verwijderd worden. De onderwol is de veroorzaker van de bekende klitten, die zelfs
tot verviltingen kunnen leiden. Dit is erg pijnlijk voor de kat, omdat het haar aan de huid trekt en soms zelfs de huid beschadigd.

Nadat de nagels zijn geknipt, wordt de kat ontwolt dit gebeurt met verschillende borstels en via het plukken met de hand van de onderwol. Na het plukken en ontwollen worden de oren gereinigd en eventuele traanstrepen bij de ogen schoongemaakt.

Om klitten geen kans te geven is deze behandeling elke 3 maanden nodig.

Vachtverzorging kat, kammen en ontklitten:

Een behandeling die bestaat uit het kammen van een kat gebeurt vooral bij de wat oudere kat, de zieke kat of de te dikke kat. Deze dieren hebben vaak moeite om zichzelf goed te verzorgen. Als de haren uit elkaar gaan staan en wat vettig aanvoelen, dan is een behandeling nodig.

Ook de kortharige kat heeft veel baat bij een goede kam behandeling. Vooral tijdens de rui-periode hebben zowel u als de kat veel last van losse haren. Deze katten hebben in die periode vaak last van haarballen of obstipatie door het teveel aan haren dat zij binnen krijgen via het wassen.

Nadat de nagels zijn geknipt, wordt de kat goed uitgekamt, hierbij worden alle loszittende haren verwijderd. Na het schkammen en ontklitten worden de oren gereinigd en eventuele traanstrepen bij de ogen schoongemaakt.

Bij de oude of zieke kat is het goed om deze behandeling elke 2 maanden te geven, zodat de vacht in goede conditie blijft.