Gek van al die haren in huis!!

Veel mensen die een hond hebben kennen het probleem: Ze worden gek van al die haren !!! Eigenaren Labradors, Jack Russels of honden met een soortgelijke vacht hebben hier last van. Maar ook mensen met bijvoorbeeld een Golden Retriever verbazen zich over al het losse haar wat in huis rondt zwerft. Hoe kan dit nu en wat kunnen we er aan doen??

Iedere hond verhaart en kent een periode van rui. De haren van een kortharige hond vallen makkelijker uit de vacht als van een langharige, dus kom je deze ook meer in huis tegen. Dit zorgt vaak voor grote ergernis van de eigenaar! Vaak denken mensen dat een kortharige hond minder verhaart dan een langharige.

Hondeneigenaar denken met regelmatig kammen en borstelen minder haar in huis krijgen. De eerste keer dat ze dit doen halen ze vaak ook bossen haar uit de hond!!! Dit gaat vast helpen!!? Dus niet, mijn hond blijft maar verharen!!! Wat kan ik doen??? Nog maar meer borstelen en in het ergste geval een zogenaamde furminator aanschaffen. Hier gaat het fout! Ik zal uitleggen hoe dit komt.
De meeste honden hebben een dubbele vacht namelijk een laag onderwol en hier overheen een hardere bovenlaag met zogenaamde dekharen. De onderwol heeft o.a. als functie; het beschermen van de huid en het regelen van de temperatuur d.m.v. een isolerende werking tegen zowel kou als warmte.

Een hond ruit meestal twee keer per jaar in de rui: In het voorjaar (dit is de grote rui) en in het najaar.
Als eerste laat de onderwol los en als deze eruit is volgt er nog een periode dat er wat dekharen loslaten.
Gaan we de hond op dit moment borstelen om de onderwol eruit te halen, dan is dat prima. De laatste dekharen vallen er vanzelf wel uit en dit proces duurt een paar weken. Hierna is uw hond door de ruiperiode heen en moet de vacht rust krijgen om weer aan te groeien.

Ook het borstel materiaal wat gebruikt wordt is vaak niet geschikt voor de vacht van uw hond. Het nadeel van veel borstels is vaak dat ze er teveel onderwol uit trekken, dus ook het haar wat er nog niet aan toe is om te ruien. Ook worden vaak tijdens het borstelen enkele dekharen mee getrokken die er nog niet aan toe waren om in deze ruiperiode los te laten. Het gevolg hiervan is dat de ruiperiode verstoord is! De huid vertoont op de plekken waar het haar met geweld is uitgetrokken kale plekken. Wij zien ze niet omdat het maar om zeer kleine plekjes gaat. Maar er wordt ontzettend snel nieuw haar aangemaakt, omdat op dat plekje de huid niet meer beschermd is. De kwaliteit van deze haar is minder omdat deze erg snel moet groeien om de kale plek te bedekken. Ook kan er meer haar worden aangemaakt om weer een goede bescherming van de huid te krijgen. Als u nu de hond elke week borstelt en vacht eruit trekt, heeft u er op een gegeven moment zelf voor gezorgd dat uw hond constant in de rui is. Ook is de vachtkwaliteit veel minder, omdat de haren zo ontzettend snel moeten groeien.

Is er een oplossing?

Gelukkig wel en de oplossing is; IN BAD!!! Een half uur weken in shampoo en crèmespoeling maakt dat er al heel veel haar loskomt en eruit spoelt. Dit is haar wat er echt aan toe is om te ruien. Wordt hierna de hond geföhnd (op de koude stand anders droogt de vacht uit!!), of nog beter gezegd geblazen, dan gaan de laatste haren eruit. Een borstel is hierbij niet nodig! En wees eerlijk, een Labrador of een Jack Russel krijgt geen klitten en hoeft hierna dus niet meer gekamd en geborsteld te worden! Een borstel verbod dus! Heeft u nu een Golden Retriever, hoeft u zeker de rug ook niet meer te borstelen. Hier ontstaan namelijk geen klitten. Wel dient u regelmatig de broek, kraag en achter de oren te controleren op klitten, maar u doet dit met een zeer grove kam of een pinnenborstel, die er geen haren uit trekt!

Is uw hond een paar keer in bad geweest, dan zult u merken dat zijn of haar normale ruiperiode weer terug is. Niemand kan u beloven dat u nooit een haar in huis zult vinden, wij dus ook niet, maar dat hoort nu eenmaal bij een hond. Maar als u en ook de hond op deze prettige manier door een ruiperiode heen kunnen komen, dan is dit een behoud voor uw huis en uw hond!

Overigens is het een fabeltje dat een bad slecht zou zijn voor uw hond. Tegenwoordig met de kennis van nu en dus een goede kwaliteit shampoo, speciaal gemaakt voor de huid en de vacht van de hond, is dit absoluut geen probleem. Gebruik nooit shampoo voor mensen of afwasmiddel want, dit ontvet de huid van uw hond. Een hond heeft namelijk een andere PH waarde van de huid dan wij mensen. Mits een goede shampoo gebruikt wordt, kunt u uw hond bij wijze van spreken wel elke week in bad doen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de huid en vachtkwaliteit van uw hond. Mocht uw hond niet in de rui zijn, dan laat zijn vacht ook niet los door een lekker geurend bad.

U kunt gerust een keer bellen om een afspraak te maken om uw hond eens in bad te doen. U zult na een paar keer merken, dat het haar in huis een stuk, maar dan ook een stuk minder zal zijn!! Ook krijgt u van ons dan advies wat u thuis nog mag doen aan de hond. Samen zorgen we er dan voor dat uw hond weer een gezonde vacht krijgt, die op een normale manier verhaart.

Voor een vachtadvies kunt u altijd een afspraak maken bij onze trimsalon, wij helpen u graag met een gratis advies.