Vachtverzorging van de hond

Met trimmen wordt eigenlijk gewoon bedoeld, het knippen, effileren, plukken, scheren, uitdunnen, ontwollen en modeleren van de vacht. Voor bijna iedere hond is het van belang om regelmatig naar de trimmer te gaan. Zo niet voor het in model brengen, dan wel voor het onderhouden van de vacht. De oude vacht wordt hierbij verwijderd zodat de nieuwe vacht zonder belemmering kan groeien. Iedere vachtverzorging van de hond heeft zijn eigen trim techniek nodig. Hieronder leest u meer.

Kammen en ontwollen:

Voor honden met een dikke, wollige ondervacht, geldt de volgende vachtverzorging:  De ondervacht wordt met een kam en borstel verwijderd, om klitten, vervilten en haaruitval te voorkomen. Na het wassen en föhnen worden de laatste losse haren verwijderd, dit betekend voor u, “een stuk minder haren in huis”.
Voor kammen en ontwollen komen onder andere de volgende hondenrassen in aanmerking: Berner Sennen, Golden retriever, Border collie, de Duitse herder maar bijvoorbeeld ook de wolfshonden.

Knippen en scheren:

Honden die een kroesvacht hebben, hebben de volgende vachtverzorging van de hond nodig; Inkorten van de vacht kan door middel van een tondeuse of schaar. Tegenwoordig worden bepaalde hondenrassen geschoren, omdat het makkelijker te onderhouden. Met deze techniek wordt een hond (met name met kroesvacht) deels geknipt en/of deels geschoren. Wel moet de vacht hier geschikt voor zijn. Sommigen vachten kunnen alleen geknipt worden en mogen niet geschoren worden. Voor knippen en scheren komen onder andere de volgende hondenrassen in aanmerking: bobtail, boomers, shit-zu’s, Maltezers en poedels.

Effileren:

Honden met een langharige vacht hebben de volgende vachtverzorging nodig; Effileren betekend, het in model brengen van de vacht op een natuurlijke manier door deze uit te dunnen of in te korten. Dit wordt vaak gedaan bij langharige honden die de lengte van de vacht moeten behouden. Voor effileren komen onder andere de volgende hondenrassen in aanmerking: Duitse staande hond, Afghaanse windhond, Newfoundlander, Amerikaanse cocker spaniël, Australian silky terriër.

Ontklitten:

Het is belangrijk om de hond tijdens de vachtverzorging klitvrij te maken. Dit is meestal nodig bij de lang behaarde rassen. De meeste honden hebben wel eens een klitje in de vacht bijvoorbeeld onder de oksels. Alle klitten worden verwijderd, mits de vacht niet te veel geklit of geheel vervilt is. Deze vacht zal worden geschoren en er wordt een advies met betrekking tot de verzorging van de vacht gegeven.

Plukvacht:

Honden die een ruwharige vacht hebben, hebben een speciale  vachtverzorging nodig. deze vorm van vachtverzorging heet “plukken”. Bij het plukken worden alleen die haren verwijderd, die ook daadwerkelijk los zitten. Het plukken behoort de hond absoluut geen pijn te doen. Het plukken van de vacht is echt een noodzaak, doe je dit namelijk niet, dan krijgt de hond enorme jeuk, er ontstaan vaak huidklachten en ongewenste geuren. Niet iedere plukhond kan tegen het plukken, soms ontstaat er een irritatie na het plukken die ernstige vormen kan aannemen. Dit zie je bij honden met een gevoelige huid zoals de West highland white terriër. Na overleg wordt er soms voor gekozen om de hond te scheren, de vacht zal als reactie hierop van structuur veranderen en zachter worden. Het plukken van de vacht dient om de 4 tot 6 maanden te worden herhaald..

Voor plukken komen onder andere de volgende hondenrassen in aanmerking: Cairn Terriër, Ruw harige Teckel, Jack Russel terriër, Weinmaraner, Basset Fauve de Bretagne.

Strippen:

Een andere vorm van vachtverzorging van de hond is “strippen”. Bij strippen wordt, net als bij het plukken, het dode haar verwijderd. Bij strippen worden er meerdere lagen in de bovenvacht aangebracht, het ruw uiterlijk blijft behouden. De behandeling is minder intensief, dan wanneer zijn complete vacht verwijderd wordt, ook is het minder koud in de winter en niet te warm in de zomer. Strippen wordt vaak geadviseerd bij honden die (bijna) geen ondervacht hebben. Eens in de 3 maanden gaat de hond naar de trimsalon.

Wassen en/of een borstelbeurt:

Uiteraard kunnen honden met hun baasje ook alleen komen voor een wasbeurt en/of een borstel beurt. Iedere hond moet op tijd gekamd worden en/of geborsteld worden. Veel mensen vinden het moeilijk om hun hond te borstelen of er word gedacht dat er goed geborsteld wordt en blijkt eigenlijk alleen de deklaag netjes geborsteld te zijn. Hierdoor kunnen een aantal nare problemen ontstaan, de hond krijgt uiteindelijk last van broeierige klittende plekken in de vacht en is ideaal voor parasieten. Er kunnen zich smetplekken voordoen op de huid, helaas worden deze vaak pas ontdekt wanneer deze behoorlijk groot zijn geworden en de haren zo goed als verdwenen zijn. Afhankelijk van de hond en eventuele vacht of huid problemen wordt een hondenshampoo gekozen die geschikt is voor uw hond. Het is mogelijk uw eigen shampoo mee te geven.

Puppy’s, en oudere honden?

Vachtverzorging van de hond in de trimsalon bij puppy’s, wordt vaak tot één jaar en ouder uitgesteld. Er wordt gedacht dat ze nog te jong zijn voor een trimbehandeling. Puppy’s zijn welkom in de trimsalon vanaf 3 maanden en het liefst hebben wij ze voor de 6 maanden al een aantal keer in de salon gehad om zoveel mogelijk te wennen aan de apparatuur en de omgeving. Hier word vrijblijvend tijd voor gemaakt, u krijgt advies mee om thuis oefeningen te gaan doen. Dit alles zorgt ervoor dat de pup gewend is, voor we überhaupt aan een volledige trimbehandeling beginnen.

Het komt ook steeds vaker voor dat er oudere honden in de trimsalon komen die bijvoorbeeld daarvoor nog nooit bij een trimsalon zijn geweest. Deze honden zijn vaak niet meer zo onder de indruk van dingen waardoor ze makkelijker wennen aan de omgeving en de geluiden binnen de salon. Tevens zegt dit niet dat deze honden er niet tussen kunnen zitten! Dus zal er altijd de tijd voor genomen worden.

Puppy wen half uurtje:

Voor hondjes vanaf 8 weken tot 16 weken bieden wij de mogelijkheid om kennis te maken met de salon. Deze kennismaking duurt ongeveer een half uurtje. De puppy kan op deze leeftijd vast wennen om naar een trimsalon te gaan en dat iemand anders aan hun vachtje zit, zodat dit op latere leeftijd geen problemen oplevert.

We knippen tijdens de kennismaking de nageltjes, het hondje wordt door de trimster geborsteld en verder gecontroleerd. Dit is een belangrijkproces in de socialisatie van de pup en daarom is het goed om dit zo vroeg mogelijk te doen. De pup zal dan bij het volgende bezoek aan de salon rustiger en meer op z’n gemak zijn. Natuurlijk mag hij/zij een koekje eten op de trimtafel, en even wennen aan het geluid en gevoel van de föhn.

Alle puppy’s zijn welkom voor een puppy trim, ook kortharige honden. Tijdens deze kennismaking geven wij u ook graag adviezen over de vachtverzorging van uw puppy.

Natuurlijk ook:

Bij elke was of trimbeurt hoort standaard het reinigen van oren, ogen en het knippen van nagels indien dit nodig is.

GRATIS nagelknippen:

De nagels van uw hond of kat worden door ons gratis geknipt, als u al klant van ons bent. Bel wel even vooraf!